Een „angstcultuur" bij de Britse omroep BBC zorgde ervoor dat Jimmy Savile decennialang ongestoord minderjarigen kon misbruiken. Hij misbruikte 72 minderjarigen, van wie de jongste acht jaar was, en verkrachtte acht van hen.

Dat concludeerde donderdag oud-rechter Janet Smith, die drieënhalf jaar geleden was gevraagd te onderzoeken hoe de in 2011 overleden presentator zo lang ongestoord zijn gang had kunnen gaan.

Want geruchten over Savile's seksuele misdragingen waren er volop. Collega's vermoedden dat hij iets met jonge meisjes uitspookte in zijn kleedkamer van populaire programma's als Jim'll Fix It en Top of the Pops; sommigen zeiden er zelfs getuige van te zijn geweest.

Maar niemand sloeg alarm, ook niet in de ziekenhuizen en op de meisjesschool waar Savile honderden minderjarige jongens en meisjes misbruikte. Scotland Yard concludeerde in 2013 dat Savile tussen 1964 en 2007 meer dan tweehonderd kinderen moet hebben misbruikt in ziekenhuizen, instellingen, scholen, en achter de schermen bij tv-shows. (bbc)